Cara ukur saiz cincin emas

Salam semua.

Ada yang suka kumpul cincin emas? bagi pelabur emas bermodal kecil seperti saya, cincin merupakan pilihan terbaik kerana harganya yang murah namun nilainya tinggi.

saiz cincin pula ada banyak. kalau pergi beli di kedai emas senang, sbb ada alat untuk ukur saiz jari anda.. dan lagi senang anda boleh try terus cincin mana yang anda nak.. jadi kat sini saya nak mudahkan kerja anda jika ada yang berminat nak beli cincin secara online tapi tak tahu saiz cincin nya..

Anda boleh guna benang..namun ketika membuat lilitan kat jari jgn lah terlalu ketat atau longgar.. begitu juga ketika mengukur benang tu kat pembaris..jgn cekangkan benang tu.. ok?? atau lagi senang anda boleh guna dawai yang tak terlalu tebal dan mudah di bentuk.. 

bila dah ukur dan buat lilitan kat jari anda, anda boleh laa ukur Diameter bulatan dawai td dan match dengan ukuran yang di sediakan di bawah ni.. mudah kan?? =)

Atau yang ada cincin yang biasa dipakai, letak cincin atas pembaris, dan ukur diameter bahagian dalam cincin.

 

ukuran ni x specified kat jari manis ja..namun anda boleh ukur jari mana yang anda suka.. saya dah try, dan mmg betul saiz cincin saya match dengan ukuran yang dah di sediakan ni.. GOOD LUCK!!